Przepis na thermomix gołąbki 📖

Przepis na thermomix gołąbki:

Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsnego)
- 1 łyżka cukru
- śmietana do podania

Przygotowanie:
1. Kapustę sparzamy wrzątkiem, aby listki były bardziej elastyczne. Odcinamy głąb i rozdzielamy listki.
2. W thermomixie wkładamy cebulę i czosnek, i miksujemy na szybkości 5 przez 5 sekund.
3. Dodajemy mięso mielone, jajko, ryż, sól, pieprz i paprykę do thermomixa. Mieszamy na szybkości 4 przez 20 sekund.
4. Na rozwiniętym liściu kapusty kładziemy porcję mięsnego farszu i starannie zawijamy go, formując gołąbka. Postępujemy tak z resztą składników.
5. Wkładamy 2 łyżki oleju i ocet do thermomixa i podgrzewamy na 100 stopni, na czas 3 minut, na szybkości 1.
6. Dodajemy koncentrat pomidorowy do thermomixu i mieszamy na 100 stopni, na czas 2 minut, na szybkości 1.
7. Następnie dodajemy bulion i cukier do thermomixa, i gotujemy na 100 stopni, na czas 10 minut, na szybkości 1.
8. Układamy gołąbki w garnku, zalewamy je gotowym sosem i gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż gołąbki będą miękkie i soczyste.
9. Podajemy gołąbki z sosem i dodatkowo można polać je śmietaną. Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki thermomix
thermomix golabki bez zawijania
n gołąbki
gołąbki
a gołąbki