Przepis na tiramisu winiary 📖

Przepis na tiramisu Winairay:

Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- 75g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200ml mocnej kawy
- 100ml likieru amaretto lub rumu
- 200g biszkoptów ladyfinger (pierników biszkoptowych)
- Kakao do posypania

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka umieść w misce, a żółtka przełóż do większej miski.
2. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką i puszystą masę.
3. Dodaj do masy ser mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy z serem.
5. Przygotuj silną kawę i wystudź ją. Następnie dodaj do niej likier amaretto lub rum i dokładnie wymieszaj.
6. Biszkopty nasączaj w kawie z likierem, ale nie moczyć ich zbyt długo, aby nie stały się zbyt miękkie.
7. Na dnie naczynia układaj warstwę nasączonych biszkoptów.
8. Na biszkoptach rozsmaruj równą warstwę kremu mascarpone.
9. Powtarzaj kolejne warstwy biszkoptów i kremu, aż skończą się składniki.
10. Na wierzchu tiramisu posyp je kakao.
11. Całość wstaw do lodówki na około 3-4 godziny, aby tiramisu dobrze się schłodziło i przetarło smakiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gyrosa winiary
gulasz winiary
winiary quesadilla
wielkanoc winiary
żurek winiary