Przepis na tiramisu z ricottą 📖
Oto przepis na tiramisu z ricottą:Składniki:
- 250g serka ricotta
- 3 jaja
- 75g cukru
- 200ml śmietany kremówki
- 250ml mocnej kawy
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- około 18 biszkoptów
- gorzka czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy ser ricotta i dokładnie mieszamy.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy ją do masy ricottowej. Delikatnie mieszamy, aby powstał jednolity krem.
3. Przygotowujemy mocną kawę i mieszamy ją z likierem amaretto, jeśli decydujemy się go użyć.
4. Biszkopty moczymy w kawie (ale tylko na chwilę, aby się nie rozmoczyły) i układamy je na spodzie formy do tiramisu.
5. Na biszkoptach równomiernie rozsmarowujemy połowę przygotowanego kremu.
6. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
7. Na wierzchu układamy pozostałą część kremu.
8. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.
9. Tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (lepiej jednak zostawić na całą noc), aby składniki dobrze się przejęły.
10. Gotowe tiramisu można podawać na porcje, posypując je dodatkowo startą czekoladą.
Smacznego!