Przepis na tlusty rosol 📖
Składniki:- 1-1,5 kg kurczaka (kości i mięso)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 litry wody
Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, tak aby przykryła mięso.
2. Dodajemy obraną i pokrojoną na pół cebulę, marchewki, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy również liść laurowy, ziele angielskie, posiekane ząbki czosnku.
3. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Całość gotujemy na dużym ogniu do momentu zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Podczas gotowania usuwamy wszelką pianę, która się pojawi na powierzchni.
5. Po upływie 2-3 godzin zdejmujemy garnek z ognia i odcedzamy rosół przez sitko, aby oddzielić wywar od mięsa i warzyw.
6. Rosół gotowy do spożycia. Możemy podać go z makaronem, grzankami lub jako bazę do innych zup.
Smacznego!