Przepis na tofu pieczarki 📖
Tofu z pieczarkami to smaczne i zdrowe danie wegetariańskie. Oto prosty przepis:Składniki:
- 400 g tofu, pokrojone w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, rozpuszczona w odrobinie wody
- sól i pieprz do smaku
- opcionalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki) do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej.
2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na złoty kolor, aż będzie miękka.
3. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
4. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i puścić wodę.
5. Dodaj pokrojone tofu i polej je sosem sojowym. Delikatnie wymieszaj.
6. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż tofu będzie podgrzane.
7. Dodaj rozpuszczoną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić sos. Dokładnie wymieszaj.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Gotowe tofu podawaj na talerze, posypując je świeżymi ziołami.
Smacznego!