Przepis na tort artystyczny 📖
Przepis na tort artystyczny:Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 g ulubionego nadzienia (np. krem z mascarpone lub owocowy)
Przygotowanie:
1. W misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, masło, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając.
3. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy około 24 cm.
4. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i będzie sprężyste.
5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
6. Przekrój upieczone ciasto na dwa lub trzy równomierne blaszki.
7. Na dolną część ciasta nałóż część nadzienia.
8. Przykryj kolejnymi warstwami ciasta i nadzienia, aż zużyjesz wszystkie składniki.
9. Na zewnątrz tortu możesz obłożyć go kremem lub bitą śmietaną, a następnie ozdobić według własnej wyobraźni. Możesz użyć kolorowych lukrów, owoców, czekolady, kawy rozpuszczalnej lub innych ulubionych dekoracji.
Twój tort artystyczny jest gotowy do podania!