Przepis na tort dakłas 📖
Przepis na tort dakłas:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g mielonych orzechów
- 200 ml mleka
- 200 g dżemu daktylowego
Przygotowanie:
1. W misce umieść masło i cukier, a następnie ucieraj je na gładką masę.
2. Dodaj po jednym jajku do miski, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie zamieszaj wszystko razem, aż składniki dobrze się połączą.
4. Dodaj ekstrakt z wanilii, śmietanę kremówkę i mielone orzechy, delikatnie mieszając aż uzyskasz jednolite połączenie.
5. Przełóż połowę ciasta do tortownicy o średnicy 22 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Zwieńcz dolną warstwę ciasta dżemem daktylowym.
7. Wlej mleko do pozostałej części ciasta i dokładnie wymieszaj.
8. Wyłóż pozostałe ciasto na wierzch tortu.
9. Piecz tort w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 45-50 minut, aż stanie się złocisty na wierzchu.
10. Po upieczeniu, wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Gdy tort jest już całkowicie zimny, udekoruj go według własnego pomysłu np. polewą czekoladową, bitą śmietaną lub posypką orzechową.
Smacznego!