Przepis na tort galicyjski 📖
Tort galicyjski, znany również jako tort kaliski, to tradycyjne polskie ciasto o bogatym smaku. Oto przepis na przygotowanie tego wspaniałego deseru:Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 6 jajek
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bitej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- garść posiekanych migdałów do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, a następnie dodaj żółtka i utrzyj do połączenia składników.
3. Do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Podziel ciasto na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą, czekoladową masę.
5. Do poszczególnych części ciasta dodaj po łyżce mleka i delikatnie wymieszaj.
6. Na przemian wykładaj łyżką ciasto jasne i ciemne w tortownicy, aż wykorzystasz całe ciasto. Delikatnie wyrównaj wierzch.
7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
8. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy. Delikatnie przekrój je na połowę.
9. Na jedną połowę ciasta wyłóż ubitą śmietanę posłodzoną cukrem pudrem. Następnie przykryj drugą połową ciasta.
10. Całość polukruj posiekanymi migdałami i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
11. Podawaj tort galicyjski pokrojony na kawałki i ciesz się jego wyjątkowym smakiem i aromatem. Smacznego!