Przepis na tort giotto 📖

Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 400 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 8-10 cukierków Giotto
- 2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć na drobne kawałki i umieścić w naczyniu.
2. Masło i czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając regularnie.
3. Odstawić rozpuszczoną masę na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
5. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając rózgą kuchenną.
6. Do masy wlać 3/4 kruszonych biszkoptów i wymieszać, aby składniki się połączyły.
7. Foremkę do tortu o średnicy około 22 cm wyłożyć folią spożywczą.
8. Masę czekoladową z biszkoptami przelać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię.
9. Na wierzch tortu położyć pozostałe kruszone biszkopty i delikatnie wcisnąć je w masę.
10. Tort wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny lub do momentu, gdy masa stwardnieje.
11. Przed podaniem ozdobić tort kilkoma cukierkami Giotto.
12. Tort giotto podać schłodzony. Smacznego!

Podobne przepisy

fit tort
tort dla psa
tort fit
tort milky way
tort mango