Przepis na tort giotto 📖
Składniki:- 200 g biszkoptów
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 400 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 8-10 cukierków Giotto
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć na drobne kawałki i umieścić w naczyniu.
2. Masło i czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając regularnie.
3. Odstawić rozpuszczoną masę na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
5. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając rózgą kuchenną.
6. Do masy wlać 3/4 kruszonych biszkoptów i wymieszać, aby składniki się połączyły.
7. Foremkę do tortu o średnicy około 22 cm wyłożyć folią spożywczą.
8. Masę czekoladową z biszkoptami przelać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię.
9. Na wierzch tortu położyć pozostałe kruszone biszkopty i delikatnie wcisnąć je w masę.
10. Tort wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny lub do momentu, gdy masa stwardnieje.
11. Przed podaniem ozdobić tort kilkoma cukierkami Giotto.
12. Tort giotto podać schłodzony. Smacznego!