Przepis na tort krakowski 📖

Tort krakowski to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością zadowoli podniebienia. Oto przepis na ten pyszny deser:

Składniki:
- 6 jajek
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietanki do ubijania

Przygotowanie:
1. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. W osobnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się gęsta i puszysta.
4. Dodaj przestudzone masło i czekoladę do ubitych żółtek i cukru. Dokładnie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
6. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową, śmietankę do ubijania i ubite białka. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
7. Formę do pieczenia o średnicy około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej przygotowaną masę.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz tort przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
9. Po upieczeniu wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Gdy tort jest już zimny, możesz go udekorować według własnego pomysłu. Możesz posypać go cukrem pudrem, dodać kawałki owoców lub polewę czekoladową.

Gotowy tort krakowski możesz podać na uroczystości rodzinne lub inne okazje. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik krakowski
pyszny sernik krakowski
dobry sernik krakowski
sernik krakowski z wiaderka
sernik krakowski z wiaderka president