Przepis na tort pralinowy 📖

Przepis na tort pralinowy:

Składniki:

1 opakowanie herbatników
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru waniliowego
100 g prażonych orzechów laskowych

Instrukcje:

1. W małym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do ostygnięcia.

2. W dużej misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.

3. Pokruszone herbatniki wymieszaj z prażonymi orzechami laskowymi.

4. Do ubitej śmietanki dodaj ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.

5. Na dnie tortownicy ułóż warstwę herbatników z orzechami. Następnie wylej na nią połowę masy czekoladowej. Powtórz ten krok, aby utworzyć kolejną warstwę.

6. Całość wstaw do lodówki na około 3-4 godziny, aby masa stężała.

7. Po odpowiednim schłodzeniu wyjmij tort z lodówki i delikatnie wyjmij z tortownicy.

8. Ozdób wierzch tortu rozdrobnionymi orzechami laskowymi lub dodaj dekoracyjne elementy według własnego pomysłu.

9. Gotowy tort pralinowy możesz podać na świątecznym stole lub podczas specjalnej okazji. Smacznego!

Podobne przepisy

tort fit
fit tort
tort dla psa
tort na chrzest
tort urodzinowroczek