Przepis na tort prostokątny 📖
Oto przepis na prostokątny tort:Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- Dodatkowe składniki (np. owoce, krem, polewa) według uznania
Instrukcje:
1. W dużej misce umieść masło i cukier, następnie utrzyj je do uzyskania kremowej konsystencji.
2. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Dodaj suchą mieszankę do miski z masłem i cukrem, naprzemiennie z mlekiem, zaczynając i kończąc od suchych składników. Mieszaj, aż składniki się połączą.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
6. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki prostokątnej. Wyrównaj wierzch.
7. Włóż tort do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
8. Wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
9. Następnie delikatnie wyjmij tort z formy i przekładaj na osłonkę do tortu lub półmisek.
10. Kiedy tort całkowicie ostygnie, można go udekorować według własnych upodobań. Dodaj owoce, krem, polewę lub inne składniki, które lubisz.
11. Podawaj i ciesz się pysznym prostokątnym tortem!