Przepis na biszkopt czekoladowy prostokatny 📖

Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.
4. Następnie dodajemy żółtka, ciągle ubijając masę.
5. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką.
6. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy o wymiarach około 25x35 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30 minut.
8. Sprawdzamy, czy biszkopt jest upieczony, wkłuwając w niego patyczek. Jeśli wyjęty patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy.
9. Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
10. Gdy biszkopt jest już całkowicie wystudzony, możemy go wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i podać.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt prostokątny
wysoki biszkopt prostokątny
biszkopt czekoladowy z 8 jaj
biszkopt czekoladowy z 6 jaj
biszkopt czekoladowy z 4 jaj