Przepis na biszkopt prostokątny 📖
Składniki:- 4 jaja
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce ubij jaja mikserem przez około 2 minuty, aż masa stanie się puszysta.
2. Stopniowo dodawaj cukier, miksując na średnich obrotach, aż cały cukier się rozpuści.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
4. Dodaj suche składniki do miski z jajami i delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy od dołu do góry, aż masa będzie jednolita.
5. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru i będzie sprężysty.
7. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź w formie, a następnie wyjmij i zdjąć papier do pieczenia.
Twój prostokątny biszkopt jest gotowy! Możesz go wykorzystać jako podstawę do tortów, wypełnić kremem i owocami, przekroić na mniejsze kawałki i polać polewą czekoladową lub według preferencji. Smacznego!