Przepis na tort rainbow 📖

Przepis na tort Rainbow:

Składniki:
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 240ml mleka
- Żelowe barwniki spożywcze w różnych kolorach
- Szczelna forma do pieczenia

Instrukcje:

1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłożając ją papierem do pieczenia oraz rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. W dużej misce utrzyj masło i cukier na puszystą masę.

3. Stopniowo dodawaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

4. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie.

5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, a następnie delikatnie wymieszaj.

6. Dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

7. Oddziel masę na tyle kubeczków, ile zamierzasz użyć kolorów, dodając poniżej żelowy barwnik spożywczy do każdej porcji, aby uzyskać żądany kolor tęczy. Dokładnie wymieszaj każdą porcję, aby barwniki dobrze się połączyły.

8. Zacznij wylewać mieszanki do formy do pieczenia na przemian w żądanych kolorach, zaczynając od środka formy, aż do jej brzegów. Każdą porcję wlej ostrożnie na środek formy, aby nie mieszały się ze sobą.

9. Gdy wszystkie kolory są wylewane, delikatnie zamieszaj mieszaniny za pomocą widelca lub noża do uzyskania efektu marmurkowego.

10. Włóż tort do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy wbity patyczek będzie czysty.

11. Gdy tort zostanie w pełni upieczony, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie wyjmij z formy.

12. Gotowy tort możesz udekorować lukrem, bite śmietaną lub dowolnym dekoratorem, aby podkreślić efekt tęczy.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit tort
tort dla psa
tort fit
tort mango
tort na chrzest