Przepis na tort rzucany 📖

Przepis na tort rzucany:

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ulubione owoce, bita śmietana lub krem budyniowy do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę tortową masłem i posyp ją mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw na bok.
3. W dużej misce ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna.
4. Dodaj stopniowo olej roślinny, wodę oraz ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając składniki.
5. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość za pomocą łopatki, aby masa była jednolita.
7. Wlej ciasto do przygotowanej formy tortowej i wyrównaj wierzch.
8. Włóż tort do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy wierzch stanie się złocisto-brązowy i suchy. Sprawdź gotowość za pomocą patyczka do zapałek - jeśli wyjdzie suchy, to tort jest gotowy.
9. Wyjmij tort z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Następnie delikatnie wyjmij go z formy i pozwól mu całkowicie ostygnąć na kratce do pieczenia.
10. Kiedy tort jest już całkowicie zimny, możesz go udekorować według własnego gustu. Możesz użyć ulubionych owoców, bitą śmietanę lub krem budyniowy.
11. Podawaj i ciesz się pysznym, przełomowym tortem rzucanym z rodziną i przyjaciółmi!

Podobne przepisy

biszkopt rzucany z 7 jaj
sernik rzucany
biszkopt rzucany z 6 jaj
biszkopt rzucany z 4 jaj
biszkopt rzucany