Przepis na tort słony karmel 📖
Składniki:- 200g ciastek kruchych
- 100g masła
- 200g cukru trzcinowego
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj ciastka kruche na drobne kruszonki za pomocą blendera lub umieść je w woreczku i rozkrusz na tarlaku.
2. Do rondelka dodaj masło i rozpuść je na małym ogniu.
3. Dodaj cukier trzcinowy do rozpuszczonego masła i mieszaj ciągle aż uzyskasz karmelową masę.
4. W drugim rondelku podgrzej śmietankę kremówkę (nie gotuj!).
5. Zdejmij karmel z ognia i powoli wlewaj do niego podgrzaną śmietankę, cały czas mieszając.
6. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
7. W tortownicy ułóż warstwę ciastek kruchych i równomiernie rozprowadź po niej część karmelu.
8. Powtórz operację, układając kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie składniki.
9. Wstaw tortownicę do lodówki na około 4 godziny lub do momentu, aż karmel stężeje.
10. Po schłodzeniu wyjmij tort z lodówki i przekrój na kawałki.
11. Podawaj i delektuj się słonym karmelem!