Przepis na tort smietankowo malinowy 📖

Oto przepis na smietankowo-malinowy tort:

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki mleka

Na krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 3 łyżki zimnej wody
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:
- 250 g świeżych malin do dekoracji

Instrukcje:
1. Najpierw przygotuj babkę: Wymieszaj w misce jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa stanie się puszysta. Dodaj stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej i mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
2. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, lub do suchego patyczka.
3. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
4. Przygotuj krem: Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, aż osiągnie konsystencję sztywnej śmietany.
5. Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie, poczekaj, aż napęcznieje, a następnie podgrzej ją na małym ogniu, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
6. Dodaj żelatynę do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
7. Przekrój babkę na dwie równe warstwy. Na spodnią warstwę nałóż połowę kremu śmietankowego i równomiernie rozprowadź.
8. Posyp równą warstwą malin, a następnie przykryj drugą warstwą babki.
9. Na wierzchu i bokach tortu nałóż pozostałą połowę śmietankowego kremu.
10. Dekoruj wierzch tortu pozostałymi świeżymi malinami.
11. Odstaw tort do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem i babka się schłodziły i dobrze połączyły.
12. Podawaj i ciesz się smietankowo-malinowym tortem!

Smacznego!

Podobne przepisy

tort śmietankowo czekoladowy
tort śmietankowo orzechowy
tort śmietankowo toffi
tort śmietankowo czekoladowy z mascarpone
pyszny tort smietankowo czekoladowy