Przepis na tort śmietankowo orzechowy 📖
Składniki:- 250g herbatników
- 150g masła
- 200g orzechów laskowych
- 500ml śmietanki kremówki
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
1. Zmiel orzechy aż staną się drobnoziarniste.
2. W misce wymieszaj zmielone orzechy z cukrem pudrem.
3. W drugiej misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem wanilinowym na sztywno.
4. Dodaj ubitą śmietankę do miski z orzechami i delikatnie wymieszaj.
5. Wierzch tortu wysmaruj masłem, aby herbatniki się nie przykleiły.
6. Na spodzie tortownicy ułóż herbatniki, a następnie nałoż na nie połowę masy orzechowej.
7. Powtórz kolejną warstwę herbatników i nałóż resztę masy orzechowej.
8. Wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, aby dobrze się schłodził.
9. Przed podaniem dekoruj tort według własnego pomysłu, na przykład bitą śmietaną i pokrojonymi orzechami.
Smacznego!