Przepis na tort śmietankowy z orzechami 📖

Składniki:
- 200g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 200g zmielonych orzechów

Sposób przygotowania:
1. W misie miksera ubij masło z cukrem na gładką i puszystą masę.
2. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Dodaj stopniowo mąkę do masy jajecznej, mieszając cały czas.
5. Dodaj ekstrakt z wanilii i śmietankę, dokładnie wymieszaj.
6. Następnie dodaj mielone orzechy i wymieszaj je równomiernie z ciastem.
7. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz tort w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 45-50 minut, do momentu gdy włożony do środka patyczek będzie czysty.
9. Wyjmij tort z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.
10. Gdy tort całkowicie ostygnie, możesz go udekorować dowolnie - np. bitą śmietaną, orzechami lub owocami.

Tort śmietankowy z orzechami gotowy! Smacznego!

Podobne przepisy

tort czekoladowo śmietankowy
prosty tort smietankowy
pyszny tort śmietankowy
tort śmietankowy z borówkami
tort śmietankowy z mascarpone