Przepis na tort czekoladowo śmietankowy 📖
Składniki:1. 200 g gorzkiej czekolady
2. 200 g masła
3. 200 g cukru
4. 4 jajka
5. 200 g mąki pszennej
6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7. 1 szklanka śmietany kremówki (36% tłuszczu)
8. 2 łyżki cukru pudru
9. 200 g śmietanki kremowej
10. 2 łyżki kakao do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawiamy do wystygnięcia.
2. W osobnym naczyniu ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę.
3. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
5. Do masy czekoladowej dodajemy przesiejane mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
6. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy około 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz tort w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut, aż będzie ładnie upieczony (sprawdzamy patyczkiem).
8. Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na dwa placki.
9. W misce ubijamy śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno.
10. Jedną część ciasta układamy na spodzie patera i smarujemy równą warstwą ubitej śmietanki.
11. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy cały tort resztą śmietanki.
12. Na koniec oprószamy wierzch tortu kakaem.
13. Tort czekoladowo śmietankowy można przechowywać w lodówce przed podaniem.
Smacznego!