Przepis na tort śmietankowy z borówkami 📖

Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła, rozpuszczonego
- 500 g borówek
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Opcjonalnie: kilka świeżych borówek do dekoracji

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu rozgnieć herbatniki na drobne kawałki, a następnie wymieszaj je z rozpuszczonym masłem.
2. Przygotowaną masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy około 22 cm i równomiernie rozprowadź ją.
3. Wymieszaj żelatynę z gorącą wodą do całkowitego rozpuszczenia się. Odstaw na chwilę, aby lekko przestygła.
4. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę, dodając stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj, aż konsystencja śmietany będzie gęsta i stabilna.
5. Następnie dodaj do ubitej śmietany borówki i delikatnie wymieszaj je, dbając o zachowanie ich kształtu.
6. Do miski ze śmietaną i borówkami dodaj stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
7. Gotową masę przelej na spód z herbatników w tortownicy, równomiernie ją rozprowadzając.
8. Wstaw tortownicę do lodówki na około 4-6 godzin lub do momentu, gdy masa stężeje.
9. Po schłodzeniu torta, możesz go ozdobić kilkoma świeżymi borówkami na wierzchu.
10. Podawaj schłodzony tort śmietankowy z borówkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort śmietankowy z owocami
tort śmietankowy z mascarpone
tort śmietankowy z frużeliną
tort śmietankowy z orzechami
tort śmietankowy z budyniem