Przepis na tort tęczowy 📖
Oto przepis na tort tęczowy:Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszenna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250ml mleka
- barwniki spożywcze (czerwony, żółty, zielony, niebieski, fioletowy)
Instrukcje:
1. Najpierw należy przygotować tortownicę o średnicy 20 cm, smarując ją masłem i wyłożyć dnem papierem do pieczenia.
2. W dużej misce ubij masło i cukier, aż masa będzie jasna i puszysta.
3. Pokonaj jajka osobno, a następnie dodaj je stopniowo do masy masła i cukru, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodaj proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii, a następnie przesiej mąkę do miski.
5. Wlewaj stopniowo mleko do masy i cały czas mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
6. Podziel masę na 6 równych części, które w kolejnych miseczkach zabarw różnymi barwnikami spożywczymi.
7. Wlej do przygotowanej tortownicy najpierw jeden kolor masy, a następnie wlej na niego drugi kolor, powtarzając proces na przemian z pozostałymi kolorami. Kolory powinny się mieszać na środku formy, tworząc efekt tęczy.
8. Po umieszczeniu wszystkich kolorów w tortownicy, delikatnie przełóż masę za pomocą łopatki, aby uzyskać efekt marmurkowy. Nie mieszać zbyt dokładnie, by kolory nie wymieszały się ze sobą całkowicie.
9. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy wbity do środka patyczek będzie suchy.
10. Po upieczeniu wyjmij tort z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce.
11. Gdy tort będzie całkowicie zimny, możesz go wyciągnąć z tortownicy i ozdobić go według własnego pomysłu, na przykład polewą czekoladową, bitą śmietaną lub kolorowymi cukrowymi dekoracjami.
Smacznego!