Przepis na tort truflowy 📖

Oto przepis na pyszny tort truflowy:

Składniki:
- 200g czekolady deserowej
- 150g masła
- 200g herbatników
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- 1 szklanka śmietany kremówki

Przygotowanie:
1. Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce rozkrusz herbatniki na drobne okruszki.
3. Do herbatników dodaj kakao i cukier puder, dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj do suchej mieszanki roztopioną czekoladę i masło, dobrze wymieszaj.
5. W osobnym naczyniu ubij jajka za pomocą miksera lub trzepaczki przez około 2-3 minuty, aż staną się lekko puszyste.
6. Powoli dodawaj ubite jajka do masy czekoladowej, jednocześnie cały czas mieszając.
7. Dodaj rum i dokładnie wymieszaj.
8. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
9. Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę do masy czekoladowej, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
10. Przełóż masę do formy do pieczenia o średnicy około 20 cm, wylepionej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej kakao.
11. Wstaw tort do lodówki na około 4 godziny, aby stężał i schłodził się.
12. Gotowy tort możesz udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną lub dodatkowymi truflami.

Podobne przepisy

krem do tortu truflowy
fit tort
tort fit
tort dla psa
tort na zimno