Przepis na tort truskawkowy z serkiem mascarpone 📖
Składniki:- 250 g ciastek typu petit beurre
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
1. Rozgnieć ciastka petit beurre w misce, a następnie dodaj roztopione masło. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2. Wyłóż dno tortownicy długości 24 cm papierem do pieczenia.
3. Na spód tortownicy wyłóż przygotowaną masę z ciastek i równomiernie rozprowadź.
4. W rondlu podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
5. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dodaj stopniowo podgrzaną śmietankę i całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
6. Na spód z ciastek wyłóż połowę masy serkowo-śmietankowej.
7. Oczyść truskawki i pokrój je na połówki. Ułóż je na masie, górą w stronę tortownicy.
8. Na owoce połóż resztę masy serkowo-śmietankowej.
9. Wstaw tort do lodówki i pozostaw go tam na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby masa dobrze się schłodziła i stężała.
10. Przed podaniem ostrożnie wyjmij tort z formy. Możesz dekorować go dodatkowymi truskawkami.
Smacznego!