Przepis na tort williams 📖

Oto przepis na tort Williams:

Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g powideł śliwkowych
- 1 łyżka rumu
- 200 ml bita śmietana
- kawałki gorzkiej czekolady (do dekoracji)

Przygotowanie:
1. W misce utrzyj masło z cukrem pudrem, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
3. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj stopniowo do masy masłowej, ciągle mieszając.
4. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 40-45 minut.
5. Po upieczeniu, wierzch ciasta przekrój na dwie równe części.
6. Na jednym z płatków ciasta rozwałkuj powidła śliwkowe.
7. Na drugim płacie ciasta wykonaj krem: w rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, a kiedy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i dodaj pokrojoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Dodaj rum i wymieszaj.
8. Na powidłowe ciasto wyłóż połowę kremu czekoladowego.
9. Następnie połóż drugi płat ciasta i delikatnie dociskaj, aby skleić warstwy.
10. Resztę kremu czekoladowego wyłóż na górę tortu i równomiernie rozprowadź.
11. Na wierzchu udekoruj bitą śmietaną i posyp kawałkami gorzkiej czekolady.
12. Wstaw tort do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.
13. Tort Williams gotowy do podania!

Podobne przepisy

fit tort
tort dla psa
tort fit
tort na chrzest
tort mascarpone