Przepis na tort z herbatnikami 📖
Przepis na tort z herbatnikami:Składniki:
- 250g herbatników
- 200g masła
- 400g białej czekolady
- 500ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)
Przygotowanie:
1. Na początku należy rozpuszczać masło razem z białą czekoladą, najlepiej w kąpieli wodnej, a następnie odstawić do ostygnięcia.
2. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę razem z cukrem waniliowym na sztywno.
3. W osobnej misce mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Teraz do miski z serkiem mascarpone dodajemy ostygnięte masło z czekoladą i dokładnie mieszamy.
5. Następnie do masy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami, a na wierzch wylewamy połowę przygotowanej masy.
7. Kolejna warstwa to ponownie układamy herbatniki, a na nich resztę masy.
8. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa zastygła.
9. Po schłodzeniu tort można wyjąć z tortownicy i podawać.
Smacznego!