Przepis na tort z tynkiem 📖
Oto prosty przepis na tort z tynkiem:Składniki:
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka ulubionego dżemu
- 200 g posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii
Przygotowanie:
1. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj olej i miksuj do połączenia składników.
3. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
4. Wlej mleko i ponownie dokładnie wymieszaj ciasto.
5. Blaszkę do pieczenia (ok. 23 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niego przygotowane ciasto.
6. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, do momentu, gdy wierzch będzie złocisty i suchy.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Po ostygnięciu przekrój ciasto na dwie lub trzy warstwy.
9. Na pierwszą warstwę nałóż równą ilość ulubionego dżemu, rozprowadzając go po całej powierzchni.
10. Następnie posyp orzechami lub innymi bakaliami.
11. Powtórz to samo dla kolejnych warstw ciasta.
12. Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu równomierną warstwą dżemu.
13. Wykorzystaj resztę orzechów lub bakalii do dekoracji wierzchu tortu.
14. Wstaw tort do lodówki na minimum 2 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
15. Gotowy tort z tynkiem podawaj na uroczystym stole i delektuj się jego smakiem. Smacznego!