Przepis na tort ze słodyczami 📖

Przepis na tort ze słodyczami:

Składniki:
- 400g herbatników
- 200g masła
- 400g kremowego serka mascarpone
- 200g owocowych żelków
- 200g czekolady mlecznej
- 200ml śmietanki kremówki
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatkowe słodycze do dekoracji (np. draże, cukierki)

Instrukcje:
1. Rozgnieć herbatniki w misce na kruszonkę.
2. Roztop masło, a następnie wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Przenieś masę do tortownicy, ugniatając ją równomiernie na dnie.
4. Umieść tortownicę w lodówce na około 30 minut, aby masa stwardniała.
5. W międzyczasie, podgrzej śmietankę kremówkę w garnku, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
6. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce i dodaj do podgrzewanej śmietanki, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
7. Odstaw czekoladową masę na chwilę, aby nieco przestygła.
8. W osobnej misce wymieszaj ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
9. Dodaj do masy serowej łyżka po łyżce przestygniętą czekoladę, delikatnie mieszając.
10. Wyjmij tortownicę z lodówki i na uprzednio stwardniałą kruszonkę nałóż warstwę owocowych żelków.
11. Następnie wylej na żelki połowę przygotowanej masy czekoladowej.
12. Powtórz czynność dodając kolejną warstwę żelków i resztę masy czekoladowej.
13. Wierzch tortu udekoruj dodatkowymi słodyczami.
14. Wstaw tort ponownie do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc), aby stężał.
15. Po schłodzeniu tortu jest gotowy do podania.

Podobne przepisy

fit tort
tort dla psa
tort fit
tort milky way
tort mango