Przepis na tortilla z kurczakiem w panierce 📖

Składniki:
- 2 duże tortille
- 2 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej roślinny do smażenia

Instrukcje:
1. Filety z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
2. W misce roztrzep jajko.
3. W oddzielnej misce wymieszaj bułkę tartą, mąkę, sól, paprykę i pieprz.
4. Każdy filet z kurczaka obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce bułkowej, dbając o równomierne pokrycie.
5. W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzej wystarczającą ilość oleju do smażenia.
6. Smaż panierowane filety z kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Dodatkowo, można je ugotować w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
7. Gdy filety będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Na każdej tortilli umieść po połowie kurczaka, a następnie delikatnie zwiń w rulon.
9. Opcjonalnie, można udekorować tortille dodatkowymi składnikami jak sałata, pomidory, cebula, sos czosnkowy lub guacamole.
10. Tortille z kurczakiem w panierce są gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

tortilla z kurczakiem kfc
tortilla z kurczakiem fit
tortilla z kurczakiem sos
tortilla z kurczakiem
tortilla z kurczakiem i boczkiem