Przepis na zupa meksykanska 📖

Oto przepis na meksykańską zupę tortillę:

Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka chilli, posiekana (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana
- 1 puszka kukurydzy, odsączona i opłukana
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka kawałków tortilli, pokrojonych w paski
- Świeża kolendra, posiekana (opcjonalnie)
- Śmietana lub awokado do podania (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
2. Dodaj posiekaną paprykę chilli (jeśli lubisz pikantne), pomidory krojone, czarną fasolę i kukurydzę. Mieszaj wszystko razem.
3. Wlej bulion warzywny i dodaj przyprawy: kumin, paprykę, oregano, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut.
4. W międzyczasie, podsmaż na odrobinie oliwy kawałki tortilli na patelni, aż staną się złociste i chrupiące.
5. Gdy zupa jest gotowa, podawaj ją w miseczkach, posypaną pokrojonymi w paski tortillami. Opcjonalnie, możesz dodać również posiekaną kolendrę i łyżkę śmietany lub awokado na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pomidorowa meksykańska
zupa meksykanska bez miesa
zupa meksykanska z kurczakiem
zupa meksykańska z klopsikami
zupa meksykańska lidl