Przepis na tradycyjna pomidorową 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler naciowy
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i również kroimy w drobną kostkę.
4. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.
5. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko złote.
6. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler, i smażymy przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
7. Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, oregano, bazylię oraz odrobinę soli i pieprzu.
8. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy garnuszek i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż smaki się połączą.
9. Do garnka dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie (około 20-30 minut).
10. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez kilka minut.
11. Pomidorową można podać gorącą z chrupiącym chlebem lub z dodatkiem ugotowanych makaronów.

Smacznego!

Podobne przepisy

tradycyjną zupę pomidorową
tradycyjną grochówkę
sałatkę tradycyjną
szarlotkę tradycyjną
tradycyjną karkówkę