Przepis na tradycyjne gołąbki 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowego)
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj osolony wrzątek. Odkrój górną część kapusty, usuń twardy środek i zdejmuj po jednym miękkim liściu, aż do momentu, gdy pozostaną tylko twarde. Kapustę sparz wrzątkiem i odłóż na bok.

2. W drugim garnku ugotuj ryż. Następnie osącz go i odstaw na bok.

3. W misce wymieszaj mięso mielone, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek i ugotowany ryż.

4. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu mięsnego (ok. 1-2 łyżki) i zawiń gołużki, dokładnie zamykając brzegi.

5. Na dnie dużego garnka umieść masło i rozpuść je na średnim ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, paprykę i 1 szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Połóż gołąbki na dnie garnka, starając się ułożyć je równomiernie.

7. Gotuj na małym ogniu, przykryte pokrywką, przez około 1-1,5 godziny, dodając w razie potrzeby niewielką ilość wody.

8. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym, które ukradły smak dzieciństwa. Smacznego!

Podobne przepisy

golabki tradycyjne
tradycyjne gołąbki z piekarnika
racuchy tradycyjne
tradycyjne oponki
flaki tradycyjne