Przepis na tradycyjne mielone 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki lub bułki tartej bezglutenowej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
2. W misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, tartą bułkę, majonez, musztardę, sól i pieprz.
3. Delikatnie wymieszaj składniki, aby wszystko się połączyło. Niezbyt długo mieszaj, aby uniknąć nadmiernego "ucierania" mięsa.
4. Z masy mięsnej formuj kuliste kotleciki o średnicy około 5 cm.
5. Rozgrzej olej na patelni.
6. Kładź mielone na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu, około 5-7 minut z każdej strony, aż będą miały rumiany kolor.
7. Po usmażeniu, wyjmij kotleciki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
8. Podawaj tradycyjne mielone np. z ziemniakami, puree ziemniaczanym, kapustą czy surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

tradycyjne kotlety mielone
kopytka tradycyjne
tradycyjne flaki
ciastka tradycyjne
tradycyjne risotto