Przepis na tradycyjne paczki 📖

Przepis na tradycyjne paczki:

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu lub rumu
- szczypta soli
- konfitura (np. różana, śliwkowa, truskawkowa)
- olej lub tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i zgęstnieją.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, roztopione masło, żółtka i alkohol. Dodaj aktywowane drożdże i zagniataj ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli będzie za klejące, dodaj delikatnie trochę mąki.
3. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Następnie wykrawaj okręgi za pomocą szklanki lub foremek do ciastek.
5. Na połowę okręgów nałóż łyżeczkę wybranej konfitury, a następnie przykryj drugim okręgiem. Dokładnie dociskaj brzegi i sklej je, aby konfitura nie wypłynęła podczas smażenia.
6. Na dużą rozgrzaną patelnię wlej olej lub tłuszcz i rozgrzej go na średnim ogniu. Smaż paczki na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Posyp paczki cukrem pudrem i tradycyjne paczki są gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

pączki tradycyjne orchideli
tradycyjne racuchy
ciastka tradycyjne
tradycyjne flaki
flaki tradycyjne