Przepis na tradycyjny burgery 📖
Oto przepis na tradycyjny burger:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mieszanka)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 kromki sera (cheddar, amerykański lub inny ulubiony)
- 4 bułki do burgerów
- Sałata lodowa lub rukola
- Plastry pomidora
- Plastry ogórka kiszonego
- Ketchup, musztarda lub sos BBQ (opcjonalnie)
- Olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Dokładnie zagnieć, aż składniki się połączą.
2. Uformuj 4 kuliste kotlety o grubości około 2 cm.
3. Rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny. Gdy patelnia będzie gorąca, umieść na niej kotlety i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone i miękkie w środku.
4. Na ostatnie 2 minuty smażenia nałóż na każdy kotlet plasterek sera, aby się rozpuścił.
5. Bułki do burgerów przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.
6. Na spodnią część bułki połóż sałatę lub rukolę, plastry pomidora i ogórka.
7. Na warzywach umieść kotlet z serem, a na wierzch dodaj sos (ketchup, musztardę, sos BBQ) według swojego gustu.
8. Przykryj burger górną połówką bułki i gotowe!
Smacznego!