Przepis na tradycyjny pomidorową 📖
Składniki:- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżego koperku
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, zanurz w wrzątku na kilka minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój na większe kawałki.
2. Cebulę, czosnek, marchewki, seler naciowy i paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko zeszkli się.
4. Dodaj pokrojone warzywa (marchewki, seler naciowy, paprykę) do garnka i dusz przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
5. Wsyp koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano oraz cukier. Całość przemieszaj i smaż przez kilka minut.
6. Dodaj pokrojone pomidory oraz bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż pomidory zmiękną i cały smak się połączy.
7. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli preferujesz zupę z kawałkami, możesz pominąć ten krok.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorącą zupę pomidorową posypaną posiekanym koperkiem.
Smacznego!