Przepis na tradycyjny żurek 📖
Tradycyjny przepis na żurek:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty (kiszka)
- 400 g białej kiełbasy
- 200 g wędzonej boczku
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 ziarnka ziela wraz z łodygą
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kiszankę lub kiszoną kapustę dokładnie opłucz, w razie potrzeby namocz w zimnej wodzie na około 30 minut, aby zmiękła.
2. W dużym garnku zagotuj wodę (około 3-4 litry) i dodaj kapustę.
3. Gotuj kapustę na małym ogniu przez około godzinę, aż zmięknie.
4. W międzyczasie umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z kapustą.
5. Do garnka wrzuć również liście laurowe, ziele angielskie i ziele wraz z łodygą.
6. Podziel kiełbasę na mniejsze kawałki i wraz z wędzonym boczkiem dodaj do garnka z resztą składników.
7. Wsyp sól i pieprz do smaku.
8. Gotuj żurek przez kolejne 30-40 minut, aż ziemniaki zmiękną i smaki się połączą.
9. Wyłącz palnik i pozostaw żurek na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
10. Żurek tradycyjnie podaje się z kromką chleba.
Smacznego!