Przepis na żurek tradycyjny 📖
Żurek tradycyjny to polska potrawa charakterystyczna głównie dla okresu świątecznego. Oto przepis na pyszny żurek:Składniki:
- 500 g zakwasu żytniego
- 1,5 litra wody
- 200 g białej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 3-4 kromki chleba żytniego
Sposób wykonania:
1. Zakwas żytni należy rozpuścić w wodzie i odstawić na około 24 godziny, aby zakwas mógł się odpowiednio rozwinąć.
2. W międzyczasie należy przygotować podsmażaną cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Po 24 godzinach dolewa się do zakwasu wody (1,5 litra) i całość gotujemy. Dodajemy też wcześniej przygotowaną podsmażoną cebulę, czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprz. Całość gotujemy przez około 20-30 minut, aż żurek nabierze odpowiedniego smaku.
4. Następnie należy dodać pokrojone w kostkę kiełbasy i wędzonego boczku. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.
5. Przed podaniem żurek najlepiej odstawić na kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły. Podajemy go z kawałkami chleba żytniego.
Smacznego!