Przepis na udka faszerowane pieczarkami i ryżem 📖

Składniki:
- 4 udko z kurczaka
- 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut, aż będą miękkie.
4. Przesuń zawartość patelni na osobną miseczkę i dodaj do niej ugotowany ryż. Wymieszaj, a następnie przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
5. Delikatnie rozetnij uda z kurczaka na bokach, tworząc małe kieszonki.
6. Napełnij kieszonki mieszaniną pieczarek i ryżu.
7. Posmaruj udko masłem z każdej strony, a następnie ułóż je na blasze do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aż kurczak będzie dobrze przypieczony i soczysty.
9. Podawaj udka faszerowane pieczarkami i ryżem z ulubionymi dodatkami, np. sałatką lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Podobne przepisy

udka faszerowane pieczarkami
udka faszerowane pieczarkami i serem
udka z kurczaka faszerowane pieczarkami
udka z kurczaka z ryżem i pieczarkami
pieczarki faszerowane ryzem z sosem czosnkowym