Przepis na udka z kurczaka faszerowane pieczarkami 📖

Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Udko z kurczaka delikatnie nacinamy i rozkładamy na desce. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
2. Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno siekamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Dodajemy pieczarki i smażymy przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu.
5. Odstawiamy farsz z pieczarkami do ostygnięcia.
6. Rozkładamy udka z kurczaka na desce skórą do dołu i nakładamy na każde z nich porcję farszu. Dopasowujemy wielkość porcji do rozmiaru udek.
7. Delikatnie zwijamy udka z kurczaka, tak aby farsz był w środku.
8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.
9. Wkładamy udka do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
10. Posypujemy udka tartą bułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
11. Pieczemy udka przez około 40-45 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca i lekko zrumieniona.
12. Wyjmujemy udka z kurczaka z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową. Pozostawiamy je na kilka minut do odpoczynku.
13. Podajemy udka z kurczaka faszerowane pieczarkami posypane posiekaną natką pietruszki, jako główne danie. Można je podać z ulubionym sosem lub porcją pieczonych warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy

udka faszerowane pieczarkami
udka faszerowane pieczarkami i ryżem
udka faszerowane pieczarkami i serem
faszerowane udka z kurczaka
udka faszerowane z kurczaka