Przepis na udka z kurczaka duszone w sosie 📖
Składniki:- 4 udko z kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła np. natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Umyj dokładnie udko z kurczaka i osusz je papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz je z obu stron.
2. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu. Dodaj udko z kurczaka i obsmaż je z obu stron aż lekko się zarumienią. W międzyczasie, obierz cebulę, czosnek i marchewkę i pokrój je w kostkę.
3. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z garnka i odłóż na talerz. Do tego samego garnka dodaj pokrojone warzywa i smaż je przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj do garnka pomidory krojone wraz z sokiem, bulion drobiowy, suszone zioła (oregano, tymianek) oraz słodką paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Włóż udko z kurczaka z powrotem do garnka, przykryj i zmniejsz ogień na mały. Duszone kurczaki gotuj przez około 40-45 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
6. Po tym czasie, wyjmij udko z kurczaka i przełóż je na talerz. Sos z garnka przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków warzyw.
7. Duszone udka z kurczaka można podawać z sosem i ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy ryż. Posyp świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, dla podkreślenia smaku.
Smacznego!