Przepis na udka z kurczaka pieczone z ryżem 📖
Składniki:- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1½ szklanki ryżu
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.
2. Umyj udka z kurczaka i osusz je papierowym ręcznikiem.
3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, paprykę słodką, sól, pieprz i sos sojowy.
4. Posmaruj udka z kurczaka przygotowanym wcześniej sosem z obu stron.
5. Ułóż udka na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 40-45 minut, aż skóra będzie chrupiąca i mięso dobrze upieczone.
6. W międzyczasie, gotuj bulion warzywny i dodaj do niego ryż. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie cały bulion.
7. W innym garnku przygotuj podsmażaną mieszankę warzyw. Na odrobinie oliwy zeszklij cebulę, następnie dodaj marchewkę i paprykę czerwoną. Smaż warzywa na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie.
8. Gdy udka z kurczaka będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i podawaj razem z ugotowanym ryżem oraz podsmażonymi warzywami.
Smacznego!