Przepis na udka z kurczaka w musztardzie 📖
Składniki:- 4 uda z kurczaka (bez skórki)
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
2. Dodaj udka z kurczaka i dokładnie obtocz je w marynacie. Pozostaw na minimum 30 minut, aby marynata wniknęła w mięso.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
4. Przełóż udka z kurczaka wraz z marynatą do formy żaroodpornej.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy mięso będzie dobrze przypieczone i soczyste. Co jakiś czas polewaj kurczaka marynatą z dna formy.
6. Podawaj udka z kurczaka posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego!