Przepis na udka z kurczaka z piekarnika 📖

Składniki:
- 4 udko z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki lub świeża bazylia)

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. Przygotuj naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia.
3. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, oregano, paprykę, sól i pieprz.
4. Umyj i osusz udka z kurczaka, a następnie umieść je w przygotowanym naczyniu lub blasze.
5. Dokładnie posmaruj udka z kurczaka przygotowanym wcześniej mieszanką z oliwy i przypraw.
6. Przełóż naczynie z udzkami do nagrzanego piekarnika.
7. Piecz udka przez około 45-50 minut lub do momentu, kiedy skórka stanie się chrupiąca i mięso wewnątrz będzie miękkie i dobrze przypieczone.
8. Wyjmij udka z piekarnika i odstaw na moment, aby się lekko przestygły.
9. Posyp świeżymi ziołami (np. natką pietruszki lub świeżą bazylią) i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

udka z kurczaka z piekarnika z ziemniakami
udka z kurczaka z piekarnika w miodzie
udka z piekarnika z frytkami
kurczaka kfc z piekarnika
kurczaka z piekarnika