Przepis na udka z kurczaka z piekarnika w miodzie 📖
Przepis na udka z kurczaka z piekarnika w miodzie:Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Przyprawy: sól, pieprz
Instrukcja:
1. Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka. W misce wymieszaj miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, suszony tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu.
2. W dużym naczyniu umieść udko z kurczaka i delikatnie obtocz je w przygotowanej marynacie. Pozostaw mięso w marynacie na około 1 godzinę w lodówce, aby składniki dobrze się przesiąknęły.
3. Po upływie godziny, rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
4. Przełóż udka na natłuszczoną blachę. Możesz również użyć papieru do pieczenia, aby ułatwić sprzątanie.
5. Wstaw blachę z udkami do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż kurczak będzie dobrze zarumieniony i upieczony. Sprawdzaj regularnie, aby nie przypaliły się.
6. Po upieczeniu wyjmij udko z kurczaka z piekarnika i odstaw na chwilę, aby lekko przestygło.
7. Podawaj udka z kurczaka z dodatkiem sałatki, ryżu lub ulubionych warzyw.
Smacznego!