Przepis na uszka na wigilie 📖
Przepis na uszka na wigilie:Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 200g kapusty kiszonej
- 1 mała cebula
- 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na początek przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę z jajami, stopniowo dodając ciepłą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
2. W międzyczasie przygotuj farsz: drobno posiekaj kapustę kiszoną, cebulę, pieczarki i czosnek.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez chwilę, aż zmiękną.
4. Następnie dodaj kapustę kiszoną i pieczarki, smaż je razem przez około 10 minut, aż nadmiar wilgoci odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw farsz, aby wystygł.
5. Po 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Rozwałkuj je na cienkie placki, a następnie wytnij z nich małe okręgi za pomocą szklanki.
6. Na każdym okręgu ciasta umieść łyżeczkę farszu, a następnie złącz boki, formując kształt uszka.
7. Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będą pływać na powierzchni.
8. Odcedź uszka i podawaj je na gorąco z ulubionym sosem lub zasmażką.
Smacznego wigilijnego posiłku!