Przepis na wigilie pierogi 📖

Przepis na tradycyjne wigilijne pierogi:

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g białego sera
- Sól i pieprz do smaku
- Masło do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i olej, mieszając ręką lub drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Owiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut, aby odpoczęło.

2. W międzyczasie obierz ziemniaki, gotuj je w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich startą na tarce cebulę i utartą na drobnych oczkach biały ser. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Teraz wracamy do ciasta. Wyjmij je z folii i podziel na dwie części. Rozwałkuj jedną cienko na podsypanej mąką powierzchni i wycinaj z niej kółka przy pomocy szklanki lub foremki o średnicy około 8 cm.

4. Na środek każdego kółka nakładaj niewielką ilość farszu z ziemniaków i sera. Złóż pierogi na pół i dokładnie zlepkami zlepiaj brzegi, formując kształt półksiężyców. Powtarzaj ten proces dla pozostałego ciasta i farszu.

5. Gotowe pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj je przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i odcedź.

6. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. Pierogi podawaj polane przesmażoną cebulką.

Wigilijne pierogi są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi na wigilie
kapuśniak na wigilie
dorsza na wigilie
uszka na wigilie
śledzia na wigilię