Przepis na wafle toffi 📖
Składniki:- 250 g cukru
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Do przygotowania toffi:
- 200 g cukru brunatnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuszczamy cukier na karmel, ciągle mieszając. Następnie dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści.
2. W drugim rondlu rozpuszczamy cukier brunatny na toffi. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy śmietankę kremówkę, masło i ekstrakt waniliowy. Gotujemy, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
3. W misce mieszamy mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
4. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodajemy stopione masło, ekstrakt waniliowy i mleko. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie dodajemy do miski z mąką. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
5. Rozgrzewamy gofrówkę lub waflownicę. Na rozgrzaną powierzchnię nakładamy łyżkę ciasta, zamykamy i pieczemy wafle do momentu, aż staną się złociste.
6. Gotowe wafle wyjmujemy z formy i rozcinamy na mniejsze kawałki. Polewamy je sosem toffi, który przygotowaliśmy wcześniej.
7. Gotowe wafle toffi możemy podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!