Przepis na waniliowe oponki 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- olej do smażenia.

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
2. Dodaj roztopioną margarynę oraz jajka. Wyrób ciasto.
3. Odstaw ciasto na około 20-30 minut, aby odpoczęło.
4. Następnie z ciasta formuj małe owalne kulki lub kształtuj klasyczne oponki.
5. Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.
6. Smaż oponki na złoty kolor z dwóch stron.
7. Wyjmij je z oleju i odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Oponki mogą być posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

oponki drożdżowe bez sera oponki uwaga babcia gotuje
rogaliki waniliowe
lody waniliowe
ciasto waniliowe
ciasteczka waniliowe